Złożenie zamówienia oznacza zawarcie umowy sprzedaży. Sprzedawca będzie informował na wskazany adres e-mail o postępach w jego realizacji.
PESTKI DYNI POLSKA 250 G
Opis
Dynia należy do roślin jednorocznych z rodziny dyniowatych. Jest rośliną znaną od niemal 5000 lat, jako pierwsi jej właściwości odżywcze odkryli mieszkańcy Ameryki Południowej. Indianie pochodzący z tamtych terenów (terytorium ówczesnego Peru) rozpoczęli jej regularną uprawę. Na dziko dynia rośnie w strefach klimatu gorącego i ciepłego Ameryki. Odmiany dyni jadalnej są uprawiane powszechnie w wielu krajach świata. Do prawidłowego wzrostu dynia jadalna potrzebuje temperatury od 8-25°C. Pod jej uprawę wybiera się stanowiska ciepłe, słoneczne lub uprawia w szklarniach, pod osłonami. Gleba powinna być przewiewna, żyzna i przepuszczalna. Zawierająca min. średnią wysokość azotu. Miąższ dyni jest przeważnie pomarańczowy – przy czym różnić może się odcieniem i nasyceniem tej barwy. Najczęściej uprawianymi gatunkami są: dynia zwyczajna (Cucurbita pepo), dynia olbrzymia (Cucurbita maxima), dynia piżmowa (Cucurbita moschata).
Dynia zawiera wiele cennych pierwiastków, a wśród nich: potas (278 mg/100g), wapń (66 mg/100g), fosfor (43 mg/100 mg), magnez (14 mg/100g), żelazo (0,8 mg/100g). W śladowych ilościach występuje selen, miedź, mangan i cynk. Ilość karotenów (głównie a i b) jest bardzo wysoka i uzależniona jest od intensywności barwy miąższu. Im bardziej dynia jest pomarańczowa tym zawartość karotenów wzrasta. Średnio ok. 426 μg witaminy A zawarte jest w 100 g dyni. Dynia ma w sobie znikome ilości tłuszczów i białe, i nieco więcej węglowodanów. Zawiera jednak dużą ilość substancji balastowych (błonnika). Miąższ dyni zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, E i K) oraz rozpuszczalne w wodzie (witamina C i witaminy z grupy B). Oprócz witamin w miąższu dyni znajduje się kwas foliowy i pantotenowy.
Dynia to nie tylko miąższ. W jej wspaniałych pod względem zdrowotnym pestkach, znajdziemy duże ilości cynku. Cynk wzmacnia cerę, rozjaśnia ją i wygładza. Przyspiesza gojenie się ran, a ze względu na swoje dobroczynne działanie nazywany jest pierwiastkiem męskim (chroni prostatę, poprawia żywotność plemników i sprawność seksualną). Pestki pomagają pozbyć się owsików i innych pasożytów. Są również bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe i fitosterole roślinne. Dzięki takiemu składowi zapobiegają miażdżycy.
Z pestek dyni pozyskuje się również olej. Olej z pestek dyni od wieków jest bardzo cenny ze względu na właściwości zdrowotne. Nazywano go „zielonym złotem”. Był używany do celów kulinarnych, jako środek na pozbycie się pasożytów z organizmu. dzięki zawartości związków zwanych kukurbitacynami,paraliżują one pasożyty, dzięki czemu możemy je wydalić naturalną drogą. Olej dyniowy zawiera również fitosterole. Łagodzą stany zapalne w strukturach kostno-stawowych oraz schodzenia dróg moczowych. Olej posiada bardzo dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wysoka zawartość omega-6 zmniejsza szanse na udar mózgu, miażdżycę oraz zmniejszają stężenie złego cholesterolu LDL. Kwasy tłuszczowe pozytywnie wpływają na układ nerwowy. Regularnie stosowany może zapobiec osłabieniu organizmu i stanom depresyjnym. Poprawia pracę mózgu, pamięć i koncentrację. Produkt może być stosowany przez dzieci i młodzież do zachowania prawidłowego rozwoju, a także przez osoby starsze. Olej dyniowy wykazuje właściwości przeciwutelniające dzięki zawartości skwalenu, przez co mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka płuc, żołądka i jelita grubego.
W jego składzie znajdziemy również witaminy: witamina B1, B2, B6, E, spore ilości witaminy A, C i D, a także beta-karoten, cynk, potas i selen. Nie należy zapominać także o substancjach odżywczych, takich jak: fitosterole, skwalen, fitosteryny, cytrulinę, kukurbitynę.
Olej z pestek dyni ma przyjemny, orzechowy smak. Ze względu a wrażliwość na wysokie temperatury nie nadaje się do smażenia ani gotowania.
Wartość odżywcza w 100 g dyni:
– energia: 26 kcal,
– białko: 1 g,
– tłuszcze: 0,1 g,
– węglowodany: 6,5 g,
– błonnik:0,5 g,
– wapń: 21 mg,
– żelazo: 0,8 mg,
– magnez: 12 mg,
– potas: 340 mg,
– witamina A: 8513 IU.
Skład: dynia ziarno 100%
Kraj pochodzenia: Polska
Masa netto: 500 g
Produkt może zawierać śladowe ilości alergenów - seler, gorczyca, gluten, różne orzechy
Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu.
Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu.
Producent : SUN-VITA Gliwice, ul. Piastowska 7 lok.II