
Aby skutecznie wzmocnić swoją odporność najkorzystniej powinniśmy zmniejszyć poziom wolnych rodników a wspomóc działanie antyoksydantów. Antyoksydanty to inaczej przeciwutleniacze spowalniają procesy starzenia, blokują rozrost komórek nowotworowych oraz chronią nas przed tzw. chorobami cywilizacyjnymi (nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, miażdżyca choroby wątroby i płuc). Jak okazuje się przeciwutleniacze są niezbędnym narzędziem przeciwko chorobom przewlekłym a tym samym nieuleczalnym.
Neutralizują skutki oddziaływania karcynogenów, naukowo udowodniono, że zmniejszają ryzyko choroby Alzheimera, zwyrodnienia plamki żółtej i problemów z siatkówką oka.
Antyoksydanty występują w komórkach w postaci aminokwasów oraz enzymów antyoksydacyjnych, ale niezbędne jest dostarczenie ich na co dzień z pożywieniem.
W tym celu można stosować suplementy - tabletki, proszki, koncentraty ale ostrożnie.
Nasze zdrowie pochodzi z natury, a nie z apteki.
Musisz wiedzieć, że przedawkowanie suplementów może mieć odwrotny efekt, posługując się starym przysłowiem: „kij ma zawsze dwa końce”.
Warzywa i owoce dobroczynna moc płynąca z natury.
Określone warzywa i owoce zawierają wyjątkowo dużo antyoksydantów, ale jest jedna zasadnicza różnica w ich spożywaniu - trudno byłoby je przedawkować. Te niezbędne fitozwiązki są niedoceniane w naturalnym niszczeniu wolnych rodników a poza tym są skuteczne w infekcjach wirusowych, bakteryjnych czy innych stanach zapalnych. Surowe warzywa i owoce takie jak brokuły,brukselka,kalafior,cebula,czosnek,szpinak,szparagi,awokado,ostropest plamisty i kurkuma wspomagają tworzenie w organizmie ludzkim glutationu, który to z kolei skutecznie blokuje tworzenie nowych wolnych rodników.
Jagody,owoce cytrusowe,wszystkie zielone części roślin czyli rzodkiewka liście,sałata,szpinak,seler naciowy,zielona natka pietruszki, marchew są istotną skarbnicą i pewnym źródłem naturalnych antyoksydantów.
W naprawie komórek uszkodzonych przez wolne rodniki biorą udział enzymy proteolityczne, które z łatwością trawią białka. W tym wypadku będą niezastąpione ananas,papaja,kiwi,imbir,kiszona kapusta,kiszone buraki.
I tu pojawia się pytanie, jak spożyć taką ilość warzyw, strawić, przetworzyć, a jednocześnie nie zaszkodzić?
Oczywiste jest, że większość z nas nie jest w stanie zjeść takiej ilości warzyw na surowo. Jednocześnie wiadomo, że gotowane warzywa tracą na wartości,temperatura niszczy witaminy i enzymy. Niektóre warzywa po ugotowaniu mają wyższy indeks glikemiczny,dla przykładu: marchew surowa 16 IG, a po ugotowaniu 47 IG. Niemniej jednak nadmierna ilość surowych owoców może fermentować w ludzkim układzie pokarmowym co prowadzi do wzdęć i dyskomfortu.
Dietetycy i fachowcy od żywienia od lat zalecają 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Jednym ze sposobów spożywania warzyw i owoców na surowo jest picie świeżych naturalnych soków. Ta metoda sprzyja optymalnemu wchłanianiu i przyswajaniu w jelitach. Soki wyciskane w domu na świeżo są najbardziej wartościowe. Zawierają odpowiednie ilości witaminy C, niezbędnej w terapiach antywirusowych oraz Beta karotenu.
Zawartość witaminy C w 100 g wybranych warzyw i owoców:
Porzeczka czarna 182,2mg
Natka pietruszki 178,0 mg
Papryka czerwona 144,0 mg
Brukselka 94,0 mg
Brokuły 83,0 mg
Truskawki 66 mg
Kiwi 59 mg
Pomarańcze 49 mg
Zawartość B-karotenu w 100 g wybranych warzywach i owocach:
Marchew 9938 µg
Natka pietruszki 5410 µg
Jarmuż 5350 µg
Szpinak 4243 µg
Botwinka 4020 µg
Szczypior 3400 µg
Papryka czerwona 3165 µg
Brzoskwinia 595 µg
Śliwka 295 µg
Świeże soki oczyszczają i regenerują organizm po stanach zapalnych.
Do dzisiejszego dnia popularna pozostaje terapia antynowotworowa oparta w dużej mierze na świeżych sokach ,którą opracował 80 lat temu Max Gerson. Picie soków jego zdaniem miało oczyszczać nerki i dostarczać organizmowi jak najwięcej witamin i substancji odżywczych. Choć American Cancer Society neguje skuteczność terapii Gersona, istnieją ujawnione protokoły i wyniki badań potwierdzające skuteczność tejże terapii.
Podczas wytłaczania soku wydobywamy wszystkie minerały, witaminy, enzymy a także błonnik.
W taki oto sposób uzyskujemy jeden z najłatwiej strawialnych pokarmów na świecie. Pozostaje tylko wchłonąć te substancje przez ściany jelit i przetransportować je do komórek. Mechanizm jest prosty i logiczny. To rewelacyjna opcja dla osób chorych osłabionych które potrzebują szybkiego „zastrzyku substancji odżywczych” .
Dzięki solidnej wyciskarce wolnoobrotowej WINSTAR WR-5 zrobisz taki sok w kilka minut. Co więcej dzięki systemowi „easy clean” czyli płukanie przelewowe, będziesz mógł zrobić świeży sok nawet 2,3 razy dziennie.
U wielu osób już po kilku dniach regularnego spożywania widoczna jest radykalna poprawa stanu zdrowia i samopoczucia. Ci którzy piją soki codziennie, nie wyobrażają sobie aby odmówić tej przyjemności. Nie jest to tajemnicą, że jest to swego rodzaju „nałóg” ale w pozytywnym znaczeniu.