Przez wiele lat narosło wokół tłuszczu wiele mitów i półprawd. Winimy go za epidemię otyłości, za zabieranie nam wielu kulinarnych przyjemności. Prawda jest jednak inna. Bez niego nasz organizm przestanie działać. Tłuszcze to fundament diety i nic nie może ich zastąpić. To one dają nam dawkę skondensowanej energii, transportują witaminy i składniki pokarmowe. Dzięki nim nasz układ odpornościowy jest zawsze gotowy na najgorsze, a mózg pracuje na najwyższym biegu.
Zatem gdzie leży problem? Dlaczego zalewa nas fala walki z tłuszczem, dlaczego wszyscy każdą go redukować? Aby zachować zdrową, zbilansowaną dietę około 30% dostarczanej codziennie energii powinna pochodzić właśnie z tłuszczy. Skoro tak jest to dlaczego często mamy problemy ze zdrowiem, nadwagę, niedobór witamin?
Powód jest całkiem prosty. Nie zwracamy uwagi na jakość tłuszczu, wrzucając wszystko do jednego worka. Mówimy tu bowiem o dwóch różnych kategoriach. Dla przykładu, tłoczony na zimo olej lniany pełny kwasu alfa-linolenowego, witamin i minerałów dostarczy nam tyle samo kalorii co wyjałowiony, rafinowany olej słonecznikowy znanego producenta.
Pierwszy dodany do sałatki wzbogaci jej smak, nada jej aromatu i pozwoli na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, drugi zaś po prostu zwiększy kaloryczność dressingu, aby ten trzymał się dłużej na liściach sałaty. Olej lniany dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym dostarcza budulca komórek organizmu i tkanki mózgowej, działa przeciwzakrzepowo, łagodzi zmiany zapalne w organizmie, wspiera układ immunologiczny. A co daje nam komercyjny produkt ze sklepowej półki? W zasadzie nie wiadomo, co nigdy do końca nie wiemy jak powstał i jak był przechowywany.
Do tego musimy pamiętać o ilościach spożywanego tłuszczu. Jak mawiał Paracelsus „Dawka czyni truciznę”. Żadne słowa nie oddają lepiej prawdy o zdrowej diecie. Nie dość, że dostarczamy tłuszcze w nadmiernej ilości, to jeszcze bardzo złej jakości. Dlatego zawsze w przypadku wyboru tłuszczu, podczas gotowania czy wyboru przekąski, powinniśmy zwracać uwagę na jego jakość.
Zatem jeśli chcemy zadbać o zdrowie nasze i najbliższych, powinniśmy wziąć sprawy w swoje ręce. Są dwie drogi do wyboru: znajdźmy lokalnego producenta oleju, który zagwarantuje nam produkt najwyższej jakości, albo sami poszukajmy certyfikowanych surowców jakich pełno na rynku i wyprodukujmy sobie buteleczkę pełną zdrowia za pomocą domowej prasy do oleju. 😉