Złożenie zamówienia oznacza zawarcie umowy sprzedaży. Sprzedawca będzie informował na wskazany adres e-mail o postępach w jego realizacji.
PESTKI MORELI GORZKIE 250 G
Opis
Właściwości pestek moreli odkryte zostały już w starożytności, prawdopodobnie wykorzystywali je Egipcjanie mieszkający na ziemi ponad 5000 lat temu. Kolejna potwierdzona informacja dotycząca stosowania pestek moreli pochodzi sprzed 4500 lat z Chin. W Rosji gorzkie pestki moreli zaczęto stosować w roku 1845 jako lekarstwo na raka, a w USA tą samą procedurę rozpoczęto w 1920 roku. Najlepsze właściwości zdrowotne posiadają pestki moreli pochodzące z dzikich odmian drzew morelowych. Chodzi tu wyłącznie o ich gorzkie odmiany, które już dawno znalazły zastosowanie w medycynie niekonwencjonalnej. Najważniejszą substancją, która znajduje się w gorzkich pestkach moreli jest wspomniana już wcześniej amigdalina, czyli witamina B17. Poza nią w pestkach znajdziemy również inne witaminy, w tym głównie A, B1, B6, B15, a także E. Ponadto w pestkach moreli zawarte są minerały, głównie magnez, potas, żelazo. Nie można również pominąć niezbędnych organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są również dobrym źródłem błonnika. Olej z pestek moreli otrzymywany jest w wyniku tłoczenia nasion moreli. To bogate źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy A, B oraz E. Największą jego zaletą jest jednak obecność witaminy B17, inaczej zwanej amigdaliną lub letrilem, która wg wielu źródeł jest naturalnym remedium na raka. Przeciwutleniacze, czyli substancje neutralizujące wolne rodniki tlenowe, a także cenne, nienasycone kwasy tłuszczowe obecne w tym oleju, spowalniają proces starzenia, obniżają stan zapalny i zmniejszają ryzyko wielu chorób, np. układu krążenia czy chorób nowotworowych. Oprócz zastosowań zdrowotnych, olej z pestek moreli jest powszechnie cenionym, naturalnym kosmetykiem. Zewnętrznie może być stosowany do każdego rodzaju skóry. Głęboko ją nawilża, odżywia i ujędrnia. Ma właściwości regeneracyjne i opóźniające procesy starzenia się. Olej jest delikatny, o ładnym marcepanowym zapachu i smaku. Kolor jasnożółty, klarowny. W kuchni ma zastosowanie jako dodatek do sałatek i innych dań podawanych na zimno. Można również spożywać go bezpośrednio - około łyżeczkę dziennie.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100g
Wartość energetyczna - 2539kJ / 613kcal
Tłuszcz - 51g w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 4,3g
Węglowodany - 13g w tym cukry - 0g
Białko - 25g
Sól - 0,01g
Błonnik: 0,8g
Skład : pestki moreli gorzkiej
Kraj pochodzenia: Uzbekistan
Masa netto: 250 g
W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy.
Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu.
Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu, niedostępnym dla dzieci.
Producent : SUN-VITA Gliwice, ul. Piastowska 7 lok.II